Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Spotreba elektriny na Slovensku za 1. polrok klesla o viac ako 10 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výroba elektriny na Slovensku, naopak, za 1. polrok medziročne vzrástla o viac ako 11 % na 14,510 TWh. K produkcii už prispel aj aktuálne spúšťaný 3. blok jadrovej elektrárne Mochovce.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Spotreba elektrickej energie na Slovensku za prvých šesť mesiacov tohto roka medziročne klesla o takmer 10,7 %, keď dosiahla hodnotu 13,395 terawatthodín (TWh). V rovnakom období minulého roka firmy, inštitúcie a domácnosti spotrebovali 14,999 TWh elektriny. Vyplýva to z aktuálnych údajov Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS). Začiatkom tohto roka definitívne ukončila výrobu primárneho hliníka spoločnosť Slovalco, ktorá bola najväčším spotrebiteľom elektriny v krajine.

Výroba elektriny na Slovensku, naopak, za 1. polrok medziročne vzrástla o viac ako 11 % na 14,510 TWh. K produkcii už prispel aj aktuálne spúšťaný 3. blok jadrovej elektrárne Mochovce. Ten podľa Slovenských elektrární dodal v 1. polroku približne 0,5 TWh elektriny. Vlani všetky elektrárne na Slovensku vyrobili spolu 26,915 TWh. Výroba v tomto roku bola každý mesiac vyššia ako spotreba a Slovensko tak bolo počas celého polroka čistým exportérom elektriny.