Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spotreba plynu v EÚ v septembri klesla o 15 %, v SR vzrástla o 5,5 %

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Krajiny EÚ sa v júli dohodli na dobrovoľnom obmedzení spotreby plynu o 15 % v období od augusta 2022 do marca 2023.

Luxemburg 21. októbra (TASR) - Spotreba plynu v Európskej únii (EÚ) v porovnaní s priemerom za uplynulých 5 rokov klesla v septembri o 15 % a o 14 % v auguste, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. Spotreba sa zvýšila len v troch štátoch Únie, z toho najviac na Slovensku.

Krajiny EÚ sa v júli dohodli na dobrovoľnom obmedzení spotreby plynu o 15 % v období od augusta 2022 do marca 2023. Príčinou boli obavy z potenciálneho nedostatku počas zimy, ktoré vyvolalo zníženie ruských dodávok v dôsledku vojny na Ukrajine.

Fínsko, Švédsko a Lotyšsko v septembri znížili spotrebu plynu viac než o polovicu. Spotreba v Nemecku v auguste klesla o 28 %, ale v septembri len o 7,4 %.

Viac plynu v septembri v porovnaní s 5-ročným priemerom pre toto obdobie spotrebovali len Slovensko (+5,5 %), Írsko (+2,1 %) a Španielsko (+0,9 %).

V prípade vysokého rizika rozsiahleho nedostatku plynu alebo mimoriadne vysokého dopytu po plyne môže Európska komisia (EK) po konzultácii so všetkými členskými štátmi deklarovať úniový stav pohotovosti týkajúci sa bezpečnosti dodávok, čo by znamenalo, že zníženie spotreby by už nebolo dobrovoľné, ale povinné.