Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spotrebitelia v eurozóne čakajú vysokú infláciu a počítajú s recesiou

Na archívnej snímke z 1. októbra 2008 je budova Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Vnímanie inflácie počas uplynulého roka rovnako ako inflačné očakávania spotrebiteľov sa výrazne zvýšili, ukázal prieskum spotrebiteľských očakávaní.

Frankfurt nad Mohanom 4. augusta (TASR) - Spotrebitelia v eurozóne očakávajú vysokú infláciu a pripravujú sa na recesiu, ukázal prieskum Európskej centrálnej banky (ECB).

Vnímanie inflácie počas uplynulého roka rovnako ako inflačné očakávania spotrebiteľov sa výrazne zvýšili, ukázal prieskum spotrebiteľských očakávaní (Consumer Expectations Survey), ktorý ECB vo štvrtok zverejnila prvýkrát. Prieskum sa uskutočnil počas júna. TASR o tom informuje na základe správy ECB a agentúry Reuters.

Medián vnímanej inflácie počas uplynulých 12 mesiacov stúpol na 7,2 % zo 6,6 % v máji a medián inflačných očakávaní v najbližších 12 mesiacoch sa zvýšil na 5 %. Trojročné inflačné očakávania vzrástli na 2,8 % z 2,5 %. To znamená, že spotrebitelia nepočítajú s tým, že ECB dokáže v dohľadnom čase spomaliť tempo rastu cien na dvojpercentný cieľ.

Očakávania týkajúce sa nominálneho zvýšenia príjmov v najbližších 12 mesiacoch stagnovali na 0,9 %. Vnímanie rastu nominálnych výdavkov počas uplynulého roka sa zvyšuje od apríla 2021 a dosiahlo 5 %.

Spotrebitelia tiež očakávajú, že ekonomika v najbližších 12 mesiacoch klesne o 1,3 %.