Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Spotrebitelia v USA tento rok minú na online nákupy 1 bilión USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Online výdavky na potraviny počas pandémie prudko vzrástli, keď sa v minulom roku zvýšili o 7,2 % po tom, čo sa v roku 2020 viac než zdvojnásobili.

Washington 15. marca (TASR) - Výdavky spotrebiteľov v USA, ktoré minú online, dosiahnu v tomto roku rekordný 1 bilión USD (912 miliárd eur), očakáva poradenská spoločnosť Adobe Analytics. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa prognózy Adobe Analytics výdavky na e-komerciu v porovnaní s rokom 2021 stúpnu o 13 %. Hlavným dôvodom je zmena v správaní spotrebiteľov, ktorí viac nakupujú online, urýchlená pandémiou. Za uplynulé dva roky poznačené koronakrízou tieto výdavky dosiahli celkovo 1,7 bilióna USD.

"Pandémia bola dôležitým momentom pre e-komerciu. Nielenže urýchlila rast počas takmer dvoch rokov, ale tiež ovplyvnila typy tovarov, ktoré sú spotrebitelia ochotní nakupovať online," uviedol analytik Adobe Digital Insights Vivek Pandya.

Online výdavky na potraviny počas pandémie prudko vzrástli, keď sa v minulom roku zvýšili o 7,2 % po tom, čo sa v roku 2020 viac než zdvojnásobili. Naopak, online nákupy oblečenia stúpli len mierne, pričom elektronika potvrdila svoje postavenie top kategórie v rámci online nakupovania.

(1 EUR = 1,0960 USD)