Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v septembri viac, než sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výraznejšia revízia indexu smerom nahor znamená, že nálada amerických spotrebiteľov v porovnaní s augustom prudko vzrástla.

Washington 2. októbra (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v Spojených štátoch minulý mesiac vzrástla, pričom rast bol výraznejší, než sa predpokladalo. Poukázali na to aktualizované údaje Michiganskej univerzity.

Index spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity dosiahol v septembri po revízii 80,4 bodu, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na 78,9 bodu. Nálada spotrebiteľov sa tak zlepšila výraznejšie, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali iba s miernym rastom indexu na 79 bodov.

Výraznejšia revízia indexu smerom nahor znamená, že nálada amerických spotrebiteľov v porovnaní s augustom prudko vzrástla. Konečný údaj za august predstavoval hodnotu 74,1 bodu.

K zlepšeniu nálad prispeli očakávania spotrebiteľov, čo sa týka vývoja americkej ekonomiky a ich finančnej situácie. Podľa ekonóma Richarda Curtina však optimistami sú najmä Američania s vyššími príjmami. Naopak, domácnosti s nižšími príjmami naďalej očakávajú, že situácia na trhu práce sa pre nich bude zhoršovať a súbežne s tým budú klesať aj ich príjmy.