Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny boli v máji 2021 medziročne vyššie o 2,2 %

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Index spotrebiteľských cien sa v máji oproti aprílu zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,8 %, v domácnostiach dôchodcov o 1,1 %.

Bratislava 15. júna (TASR) - Májová inflácia štvrtý mesiac za sebou zvyšovala dynamiku, ceny boli medziročne vyššie o 2,2 %. Medziročne ťahali ceny nahor najmä palivá. Zvýšenie dynamiky ovplyvnil najmä medzimesačný rast cien potravín, najvýraznejšie pri ovocí a zelenine, ktoré však zostali v priemere lacnejšie ako pred rokom. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medzimesačný rast cien sa oproti aprílu zrýchlil na 0,8 % (v apríli ceny medzimesačne vzrástli iba o 0,2 %). Rast zaznamenali všetky odbory. Najvýraznejší vplyv na vývoj mali predovšetkým vyššie ceny v odbore potraviny a nealkoholické nápoje, a to najmä ceny potravín o 1,8 %. Medzimesačne vyššie ceny malo všetkých deväť tried tejto skupiny, najmä však ovocie o 7,7 %, zelenina o 4,8 %, ale tiež chlieb a obilniny o 1,8 % či mäso o 0,5 %. Pokles v rámci odboru bol iba pri cenách nealkoholických nápojov o 0,2 %.

Index spotrebiteľských cien sa v máji oproti aprílu zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,8 %, v domácnostiach dôchodcov o 1,1 %.

Medziročná hodnota inflácie v máji, ktorá vzrástla na úroveň 2,2 %, bola aj naďalej ovplyvnená skôr odbormi s nižšou váhou v rámci spotrebného koša. Rast spotrebiteľských cien už tretí mesiac za sebou ovplyvňovali ceny tabakových výrobkov, ktoré boli medziročne vyššie o 16,5 %, a aj celý odbor alkoholické nápoje a tabak evidoval vyššie ceny o 7,7 %.

Index spotrebiteľských cien sa v máji 2021 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 2,3 %, za nízkopríjmové domácnosti o 2 %, za domácnosti dôchodcov o 1,8 %.

V súhrne za päť mesiacov roka 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2020 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 1,4 %. Medziročne sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,4 %, za nízkopríjmové domácnosti o 1,3 %, za domácnosti dôchodcov o 1 %.