Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Bulharsku rástli najslabšie za posledný rok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Najvýraznejšie sa v marci zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov, a to o 21 %.

Sofia 18. apríla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Bulharsku spomalili minulý mesiac tempo rastu, pričom inflácia sa dostala na najnižšiu úroveň za posledný rok. Naďalej však dosahuje dvojcifernú úroveň a je necelých päť percentuálnych bodov od vyše 24-ročného maxima. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje bulharského štatistického úradu.

Štatistický úrad v utorok uviedol, že medziročná miera inflácie v Bulharsku dosiahla v marci 14 %. Vo februári predstavovala 16 %. Marcová úroveň je tak najnižšia od marca minulého roka, v ktorom sa spotrebiteľské ceny zvýšili medziročne o 12,4 %. Najvyššiu infláciu zaznamenalo Bulharsko v ostatnom období v septembri, keď dosiahla 18,7 %, čo predstavovalo najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od mája 1998.

Najvýraznejšie sa v marci zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov, a to o 21 %. Tempo rastu sa však i v tejto kategórii zmiernilo, keď vo februári ceny potravín a nápojov vzrástli o 23,8 %. Rast zaznamenali aj náklady na bývanie, ako i ceny v hoteloch a reštauráciách, v tomto prípade o 16,7 %. Naopak, náklady na dopravu sa znížili o 0,8 %.