Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku rástli najvyšším tempom za 8,5 roka

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Infláciu zrýchlili najmä náklady na dopravu, ktoré vzrástli o 10,8 %. V rámci týchto nákladov sa výrazne zvýšili ceny pohonných látok (21,6 %) a náklady na leteckú dopravu (39,3 %).

Záhreb 15. októbra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku vzrástli minulý mesiac najvýraznejšie za 8,5 roka. Ovplyvnili ich najmä náklady na dopravu, ktoré nahor potiahli vyššie ceny pohonných látok a ceny v leteckej doprave. Informoval o tom v piatok chorvátsky štatistický úrad.

Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku sa v septembri zvýšili medziročne o 3,3 % po 3,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Septembrová miera inflácie tak dosiahla najvyššiu úroveň od marca 2013.

Infláciu zrýchlili najmä náklady na dopravu, ktoré vzrástli o 10,8 %. V rámci týchto nákladov sa výrazne zvýšili ceny pohonných látok (21,6 %) a náklady na leteckú dopravu (39,3 %). Výraznejšie než v auguste rástli aj ceny alkoholických nápojov a tabakových výrobkov (5,6 %), ceny v hoteloch a reštauráciách (4,3 %) a ceny potravín, kde rast dosiahol 2,4 %.

V porovnaní s augustom sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1 % po 0,2-percentnom raste v auguste. Septembrové medzimesačné tempo rastu bolo tak najvýraznejšie za pol roka.