Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Japonsku pokračovali v októbri v miernom raste

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré nezahrnujú nestabilné ceny potravín, vzrástli v októbri medziročne o 0,1 %, teda rovnakým tempom ako v septembri.

Tokio 19. novembra (TASR) - Po septembrovom raste, prvom za viac než rok, pokračovali spotrebiteľské ceny v Japonsku v raste aj v októbri, tempo rastu však bolo slabšie. Vývoj ovplyvnil najmä výraznejší pokles nákladov na dopravu a zdravotníctvo a miernejší rast cien potravín.

Ako v piatok informovalo ministerstvo pre vnútorné záležitosti, spotrebiteľské ceny sa v októbri zvýšili medziročne o 0,15 %. V septembri zaznamenali rast o 0,2 %, čo znamenalo prvú medziročnú mieru inflácie za 13 mesiacov.

Októbrový vývoj ovplyvnili najmä náklady na dopravu a telekomunikácie, ktoré pokračovali v poklese, pričom pokles sa zrýchlil. V septembri klesli o 6,4 %, v októbri to bolo o 7,5 %. Výraznejšie klesli aj náklady na zdravotnú starostlivosť. Navyše sa spomalil rast cien potravín, vybavenia do domácnosti aj rast nákladov na vzdelanie. Naopak, zrýchlil sa rast cien pohonných látok a nákladov na kultúru a rekreáciu.

Jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré nezahrnujú nestabilné ceny potravín, vzrástli v októbri medziročne o 0,1 %, teda rovnakým tempom ako v septembri. Aj v tomto prípade rástli druhý mesiac po sebe, pod čo sa podpísal najmä rast cien energií a surovín. Aj naďalej sú však hlboko pod inflačným cieľom centrálnej banky, ktorý je stanovený na úrovni 2 %.