Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Nemecku pokračovali v stabilnom raste

Mesto Berlín. Foto: TASR/AP

Medziročná miera inflácie dosiahla vo februári 1,7 %, teda rovnakú hodnotu ako v januári.

Wiesbaden 28. februára (TASR) - Spotrebiteľské ceny vzrástli tento mesiac rovnakým tempom ako v januári, harmonizovaná inflácia však zaznamenala mierne zrýchlenie. Informoval o tom v piatok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežné údaje.

Medziročná miera inflácie dosiahla vo februári 1,7 %, teda rovnakú hodnotu ako v januári. Stále sa tak drží na najvyššej úrovni od júla minulého roka, keď spotrebiteľské ceny vzrástli rovnakým tempom.

Pod stabilný rast cien sa podpísal fakt, že ceny energií rástli slabším tempom, zatiaľ čo ceny potravín svoj rast zrýchlili. Ceny energií vzrástli vo februári medziročne o 2 % po 3,4-percentnom raste v januári, naopak, ceny potravín dosiahli rast na úrovni 3,3 %, zatiaľ čo v januári vzrástli o 2,3 %.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny vrátili k rastu. V porovnaní s januárom sa zvýšili o 0,4 %, zatiaľ čo v januári oproti decembru o 0,6 % klesli. Rast bol mierne rýchlejší, než sa očakávalo, ekonómovia počítali s rastom spotrebiteľských cien o 0,3 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vzrástol vo februári medziročne o 1,7 % po 1,6-percentnom raste v januári. Harmonizovaná miera inflácie tak bola vo februári najvyššia od apríla minulého roka, keď dosiahla 2,1 %. Ekonómovia pritom očakávali, že dosiahne rovnakú hodnotu ako v januári.

Medzimesačne sa harmonizované spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,6 % po 0,8-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali s rastom harmonizovaných cien o 0,4 %.