Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Poľsku rástli najrýchlejšie za takmer 21 rokov

Foto: TASR/AP

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Poľsku zvýšili v novembri o 1 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s rastom iba o 0,6 %. V októbri vzrástli o 1,1 %.

Varšava 30. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Poľsku vzrástli tento mesiac o takmer 8 %, čo predstavuje najprudší rast za takmer 21 rokov. Poukázali na to v utorok zverejnené predbežné údaje poľského štatistického úradu (GUS). Miera inflácie prekonala očakávania ekonómov aj ministra financií.

Podľa údajov GUS dosiahla medziročná inflácia v Poľsku v novembri 7,7 %, čo je najvyššia miera inflácie od decembra 2000. V septembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 6,8 %.

Novembrový vývoj inflácie prekonal očakávania ekonómov oslovených agentúrou PAP, ktorí počítali so zrýchlením rastu cien na 7,4 %. Ešte optimistickejší bol minister financií Tadeusz Košciňski, ktorý krátko pred zverejnením údajov pre poľské médiá povedal, že počíta s mierou inflácie "mierne nad 7 %".

Pod rast spotrebiteľských cien sa veľkou mierou podpísali náklady na palivá v osobnej doprave, ktoré sa zvýšili takmer o 37 %. Rast zaznamenali aj náklady na bývanie (13,4 %) a ceny potravín a nealkoholických nápojov, kde rast dosiahol 6,4 %.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Poľsku zvýšili v novembri o 1 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s rastom iba o 0,6 %. V októbri vzrástli o 1,1 %.