Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Rakúsku rástli najprudšie za takmer 10 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac ich nahor posunuli náklady na dopravu a na bývanie.

Viedeň 20. októbra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Rakúsku pokračovali v septembri v zrýchľovaní rastu, pričom tempo rastu dosiahlo takmer 10-ročné maximum. Informoval o tom v stredu rakúsky štatistický úrad. Najviac ich nahor posunuli náklady na dopravu a na bývanie.

Spotrebiteľské ceny v Rakúsku vzrástli v septembri medziročne o 3,3 % po 3,2-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. To znamená najrýchlejšiu mieru inflácie od novembra 2011.

Najvýraznejšie sa zvýšili náklady na dopravu, kde rast dosiahol 9,4 % po augustovom raste na úrovni 9,2 %. V tejto oblasti najprudšie vzrástli ceny pohonných látok (o 23,6 %) a leteniek (o 43,4 %). Ďalší tlak na spotrebiteľské ceny vyvinuli náklady na bývanie, ktorých rast sa zrýchlil z augustovej úrovne 3,6 % na 3,9 %.

Mierne sa zrýchlil aj rast cien potravín a nealkoholických nápojov, aj keď celkový rast nebol príliš výrazný. V auguste sa ceny týchto produktov medziročne zvýšili o 0,5 %, v septembri vzrástli o 0,6 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Rakúsku zvýšili v septembri o 0,5 %. V auguste ich rast dosiahol 0,1 %.