Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Rakúsku rástli v marci najrýchlejšie za 40 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Harmonizované spotrebiteľské ceny vzrástli v marci medziročne o 6,7 %. V predchádzajúcom mesiaci dosiahla harmonizovaná miera inflácie v Rakúsku 5,5 %.

Viedeň 2. apríla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Rakúsku vzrástli v marci medziročne o takmer 7 %, čo predstavuje najvyššiu mieru inflácie za viac než 40 rokov. Poukázali na to koncom týždňa zverejnené predbežné údaje rakúskeho štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správ portálov RTTNews a tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Rakúsku v marci 6,8 %, informovali štatistici. Vo februári sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 5,9 %. Marcová miera inflácie je tak najvyššia od novembra 1981.

"Za rastúcimi cenami sú naďalej vysoké ceny energií a pohonných látok," povedal šéf rakúskeho štatistického úradu Tobias Thomas.

Harmonizované spotrebiteľské ceny vzrástli v marci medziročne o 6,7 %. V predchádzajúcom mesiaci dosiahla harmonizovaná miera inflácie v Rakúsku 5,5 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Rakúsku zvýšili v marci o 2 %. Aj v tomto prípade sa miera inflácie zrýchlila, keď vo februári vzrástli spotrebiteľské ceny oproti januáru o 1,3 %. Harmonizované spotrebiteľské ceny sa v medzimesačnom porovnaní zvýšili o 2,3 % po 1,3-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.