Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v USA sa v septembri zvýšili štvrtý mesiac po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index spotrebiteľských cien v septembri medzimesačne stúpol o 0,2 % po zvýšení o 0,4 % v auguste, uviedlo americké ministerstvo práce.

Washington 13. októbra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v USA sa v septembri zvýšili štvrtý mesiac po sebe, ale tempo ich rastu sa spomalilo. Dôvodom bolo ochabnutie ekonomiky, ktorá sa postupne zotavuje z recesie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.

Index spotrebiteľských cien v septembri medzimesačne stúpol o 0,2 % po zvýšení o 0,4 % v auguste, uviedlo americké ministerstvo práce. To bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. Spotrebiteľské ceny si v júni aj júli polepšili rovnako o 0,6 % po poklese v predchádzajúcich troch mesiacoch, keď reštrikcie prijaté na spomalenie šírenia nového koronavírusu utlmili dopyt.

Ceny jazdených osobných a nákladných áut v septembri vyskočili o 6,7 %. Ceny energií stúpli o 0,8 %. Jadrové ceny, do ktorých sa nezapočítavajú potraviny a energie, vzrástli o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien v septembri zvýšil o 1,4 % po +1,3 % v auguste. Jadrové ceny si medziročne polepšili o 1,7 %.