Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v USA v júli mierne zrýchlili rast

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny energií a potravín, klesla v súlade s očakávaniami na 4,7 % z úrovne 4,8 %.

Washington 10. augusta (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch v júli mierne zrýchlili rast. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa zvýšili o 3,2 % po výraznom poklese na 3 % v predchádzajúcom mesiaci, oznámilo vo štvrtok federálne ministerstvo práce. Ekonómovia v priemere očakávali v júli o niečo výraznejší rast inflácie na 3,3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny energií a potravín, klesla v súlade s očakávaniami na 4,7 % z úrovne 4,8 %. Na prichádzajúce údaje o inflácii sa zameriava pozornosť najmä pre ich veľký vplyv na rozhodovanie americkej centrálnej banky (Fed) o smerovaní menovej politiky.

Fed koncom júla zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do pásma 5,25 % až 5,50 %. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň od januára 2001. Viacerí predstavitelia Fedu naznačili, že pravdepodobne bude potrebné ďalšie zvyšovanie sadzieb, aby inflácia smerovala k 2-percentnej cieľovej hodnote.