Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny vo Fínsku rástli v apríli najrýchlejšie za 8 rokov

Námestie v Helsinkách plné Fínov, archívna snímka. Foto: TASR/SP

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Fínsku vzrástli o 0,4 %.

Helsinki 14. mája (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Fínsku vzrástli v apríli medziročne o viac než 2 %, čo predstavuje najvýraznejší rast za vyše osem rokov. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje fínskeho štatistického úradu.

Štatistický úrad informoval, že spotrebiteľské ceny sa minulý mesiac zvýšili medziročne o 2,1 % po 1,3-percentnom raste v marci. Aprílové tempo rastu bolo tak najvýraznejšie od decembra 2012, pod čo sa najväčšou mierou podpísal rast nákladov na dopravu, bývanie či vzdelanie. Z výrobkov sa výrazne zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabakových výrobkov.

Náklady na dopravu sa zvýšili o 7,5 %, na bývanie o 1,7 % a v rovnakej miere rástli aj náklady na vzdelanie. Ceny alkoholických nápojov a tabakových výrobkov vzrástli o 4,7 % a rast zaznamenali aj ceny potravín a oblečenia a obuvi, aj keď miernejší. Ceny potravín a nealkoholických nápojov sa zvýšili o 0,8 % a ceny odevov a obuvi o 0,5 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Fínsku vzrástli o 0,4 %. Zrýchlili tak tempo rastu, keď v marci rast dosiahol 0,2 %.