Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny vo Fínsku vzrástli najprudšie za takmer desaťročie

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Najviac sa pod to podpísali náklady na dopravu a na bývanie a energie. V prvom prípade vzrástli o 8,3 % a v druhom o 5,6 %.

Helsinki 15. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Fínsku zrýchlili minulý mesiac medziročný rast na viac než 3 %, čo znamená najvyššiu mieru inflácie za takmer 10 rokov. Navyše v medzimesačnom porovnaní dosiahla inflácia rekord. Informoval o tom v pondelok fínsky štatistický úrad.

Podľa údajov štatistikov vzrástli spotrebiteľské ceny v októbri medziročne o 3,2 % po 2,5-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Októbrová inflácia je tak najvyššia od januára 2012.

Najviac sa pod to podpísali náklady na dopravu a na bývanie a energie. V prvom prípade vzrástli o 8,3 % a v druhom o 5,6 %.

Rástli aj ceny potravín, náklady na vzdelanie či na kultúru. Navyše ceny produktov, ktoré pokračovali v poklese, ako ceny oblečenia a obuvi, tempo poklesu zmiernili. Rovnaký vývoj bol aj v prípade nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny vo Fínsku zvýšili v októbri o 0,8 %, čo predstavuje rekord. V septembri ich rast dosiahol 0,3 %.