Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku v decembri rástli stabilným tempom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb v alpskej republike klesli o 0,1 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci zostali nezmenené.

Zürich 4. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku v decembri 2021 rástli stabilným tempom. To sklamalo ekonómov, ktorí očakávali, že sa ich rast mierne zrýchli. Napriek tomu bola miera inflácie minulý mesiac najvyššia od novembra 2008. Informoval o tom v utorok federálny štatistický úrad.

Podľa najnovších údajov sa spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku v decembri 2021 zvýšili medziročne o 1,5 %, rovnako ako v novembri. Ekonómovia predpovedali, že stúpnu o 1,6 %.

V medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb v alpskej republike klesli o 0,1 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci zostali nezmenené.

Štatistiky tiež odhalili, že v decembri sa medziročný rast cien zrýchlil v prípade odevov a obuvi (na 0,8 % z 0,2 % v novembri) a rekreácie a kultúry (na 1,3 % z 0,7 %), ceny telekomunikácií stagnovali po poklese o 0,6 % pred mesiacom. Zároveň sa spomalil rast cien dopravy (na 7,2 % z 8 %) a bývania a energií (na 2,6 % z 2,9 %). Na druhej strane klesli náklady na potraviny a nealkoholické nápoje (-1,4 %) a zdravotníctvo (-0,5 %).