Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské úvery sa prispôsobujú pandémii, v marci sa znížili

Ilustračná snímka. Foto: deutschebank.ge

Celkovo mali Slováci ku koncu marca z bánk požičaných približne 5,1 miliardy eur vo forme spotrebiteľských úverov.

Bratislava 11. mája (TASR) - Spotrebiteľské úvery poskytnuté bankami na Slovensku sa v marci medziročne znížili o 9,2 % a ich objem tak bol zhruba o 500 miliónov eur menší než pred rokom. Celkovo mali Slováci ku koncu marca z bánk požičaných približne 5,1 miliardy eur vo forme spotrebiteľských úverov. Dopyt po úveroch naďalej zostáva pod tlakom ekonomickej recesie spôsobenej pandémiou.

Ako upozornila PR manažérka 365.bank Linda Valko Gáliková, počas pandémie nového koronavírusu si Slováci požičiavali menej peňazí na nákup hnuteľných vecí, ako je vybavenie domácnosti či nové auto. Medzi príčinami môže byť obava alebo priamo strata zamestnania, pokles príjmu či potreba minimalizovania osobného kontaktu z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19.

"Ľudia sa obávali straty práce, mnohí o ňu aj prišli, prípadne zostali s deťmi na pandemickej OČR, preto si menej požičiavali a kúpu spotrebného tovaru odložili na lepšie časy. Za nižším záujmom môže byť čiastočne aj lockdown, s ním spojená znížená mobilita ľudí a minimalizovanie osobného kontaktu," doplnila Gáliková.