Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské výdavky a príjmy v USA v apríli vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Stúpol aj osobný príjem, a tiež index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE), ktorý je preferovaným ukazovateľom americkej centrálnej banky Fed.

Washington 26. mája (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA sa v apríli zvýšili viac, ako sa očakávalo, čo podporilo vyhliadky na rast ekonomiky v 2. štvrťroku. Stúpol aj osobný príjem, a tiež index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE), ktorý je preferovaným ukazovateľom americkej centrálnej banky Fed. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že spotrebiteľské výdavky v apríli vzrástli o 0,8 % po tom, ako sa v marci po revízii zvýšili o 0,1 % namiesto stagnácie.

Ekonómovia pritom odhadovali, že výdavky domácností, ktoré predstavujú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity v USA, stúpnu v apríli o 0,4 %.

Aprílový nárast spotrebiteľských výdavkov bol najväčší za tri mesiace a zmiernil obavy z prudkého spomalenia ekonomiky v tomto 2. štvrťroku.

Spotrebiteľské výdavky podporil silný rast miezd na napätom trhu práce.

Aj vďaka tomu sa tzv. osobný príjem v apríli zvýšil o 0,4 % oproti marcu, keď medzimesačne vzrástol o 0,3 %. Tento údaj sa zhoduje s odhadmi analytikov.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že index cien výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) v apríli stúpol o 0,4 % po náraste o 0,1 % v marci. V medziročnom porovnaní sa PCE v apríli zvýšil o 4,4 % (o 4,2 % v marci).

Jadrový index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) bez nestálych cien potravín a energií vzrástol v apríli medzimesačne o 0,4 % (o 0,3 % v marci) a medziročne o 4,7 % po tom, ako sa v marci zvýšil o 4,6 %.

Tieto čísla signalizujú, že Fed ponechá svoje úrokové sadzby nejaký čas zvýšené, aby stlačil infláciu k svojmu cieľu na úrovni 2 %.