Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské výdavky v USA výrazne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na porovnanie, vo februári zaznamenali pokles o 1 %. Vývoj vo februári však do veľkej miery poznačilo mimoriadne nepriaznivé počasie.

Washington 30. apríla (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v Spojených štátoch vzrástli v marci najvýraznejším tempom za posledných deväť mesiacov a rast osobných príjmov zaznamenal rekord. Prispeli k tomu dodatočné príjmy domácností z federálneho programu na podporu ekonomiky. Analytici teraz očakávajú, že spotreba domácností bude v 2. kvartáli výrazne rásť.

Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že spotrebiteľské výdavky, ktoré sa na celkovej aktivite ekonomiky USA podieľajú viac než dvomi tretinami, vzrástli v marci o 4,2 %. To je najvýraznejší rast spotrebiteľských výdavkov od júna minulého roka, v ktorom sa zvýšili o 6,5 %. Výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s rastom spotrebiteľských výdavkov o 4,1 %.

Na porovnanie, vo februári zaznamenali pokles o 1 %. Vývoj vo februári však do veľkej miery poznačilo mimoriadne nepriaznivé počasie.

Ešte výraznejšie rástli osobné príjmy. Po februárovom poklese o 7 % sa zvýšili o rekordných 21,1 %. Aj v tomto prípade výsledok prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s rastom osobných príjmov o 20,3 %.

Osobné príjmy aj výdavky potiahli nahor finančné príspevky z federálneho balíka na podporu ekonomiky v hodnote 1,9 bilióna USD (1,57 bilióna eur). Jeho súčasťou je aj jednorazový príspevok pre veľký počet Američanov vo výške 1400 USD. Balík prezidenta Joea Bidena schválil Kongres začiatkom marca.

(1 EUR = 1,2129 USD)