Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské výdavky v USA vzrástli slabšie, než sa očakávalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Analytici teraz očakávajú, že situácia sa v nasledujúcom období bude v dôsledku obáv zo šírenia nového koronavírusu ešte zhoršovať.

Washington 28. februára (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA v januári vzrástli, tempo rastu sa však spomalilo a zaostalo aj za odhadmi, napriek tomu, že osobné príjmy sa výrazne zvýšili. Analytici teraz očakávajú, že situácia sa v nasledujúcom období bude v dôsledku obáv zo šírenia nového koronavírusu ešte zhoršovať.

Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že spotrebiteľské výdavky v Spojených štátoch amerických vzrástli v januári o 0,2 % po 0,4-percentnom raste v decembri. Januárový rast je zároveň najslabší od októbra. Výdavky spotrebiteľov patria medzi pozorne sledované ukazovatele, pretože sa na ekonomickej aktivite USA podieľajú viac než dvoma tretinami.

Osobné príjmy sa pritom zvýšili, a to až o 0,6 %, čo predstavuje najvýraznejší rast za takmer rok. V decembri dosiahol rast po revízii smerom nadol iba 0,1 %.

Januárový rast príjmov bol výrazne vyšší aj v porovnaní s očakávaniami. Ekonómovia počítali so zrýchlením rastu osobných príjmov na 0,3 %, pričom vychádzali z pôvodne uvádzaného 0,2-percentného rastu príjmov za december.