Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské výdavky v USA vzrástli v januári o 2,4 percenta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na rozdiel od výdavkov spotrebiteľov v tejto oblasti výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom osobných príjmov o 9,5 %.

Washington 26. februára (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA zaznamenali na začiatku tohto roka výrazný rast, k čomu prispelo prudké zvýšenie osobných príjmov. Tie posilnili finančné príspevky vlády nízkopríjmovým domácnostiam v rámci balíkov na podporu ekonomiky.

Ako v piatok informovalo americké ministerstvo obchodu, spotrebiteľské výdavky sa v januári zvýšili o 2,4 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka zaznamenali po revízii pokles o 0,4 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali ešte výraznejší rast výdavkov. Počítali s ich zvýšením o 2,5 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za december, ktoré poukazovali na pokles výdavkov o 0,2 %.

Napriek vyšším očakávaniam sú údaje za január pre ďalší vývoj ekonomiky viac než priaznivé. Výdavky spotrebiteľov sa totiž na celkovej ekonomickej aktivite USA podieľajú viac než dvomi tretinami.

Prispel k tomu prudký rast osobných príjmov. Tie sa podľa ministerstva obchodu zvýšili v januári až o 10 %. V decembri rast dosiahol 0,6 %.

Pod výrazné zvýšenie osobných príjmov sa podpísali najmä finančné príspevky domácnostiam v rámci federálnej podpory ekonomike. Na rozdiel od výdavkov spotrebiteľov v tejto oblasti výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom osobných príjmov o 9,5 %.