Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľský trh v Číne sa stabilizuje

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Koronavírus obmedzil pohyb zamestnancov, zablokoval medzinárodnú logistiku a znížil medzinárodný obchod, predovšetkým s medzitovarmi.

Peking 5. marca (TASR) - Epidémia koronavírusu zasiahla globálny dopyt, ale jej vplyv na čínsky zahraničný obchod bude len dočasný, uviedlo vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu. Dodalo, že vláda prijme viac cielených opatrení, aby stabilizovala dodávateľské reťazce.

Epidémia spôsobila rekordnú kontrakciu čínskeho sektora, firmy totiž obmedzujú produkciu a strácajú objednávky. Koronavírus obmedzil pohyb zamestnancov, zablokoval medzinárodnú logistiku a znížil medzinárodný obchod, predovšetkým s medzitovarmi, uviedol šéf oddelenia zahraničného obchodu ministerstva Li Sing-čchien na tlačovej konferencii.

Čínsky spotrebiteľský trh sa však koncom februára stabilizoval, keďže ľudia sa postupne vracali do práce po tom, ako bola snaha o zastavenie šírenia vírusu na niektorých miestach úspešná, uviedol ďalší predstaviteľ ministerstva obchodu Wang Pin na rovnakej tlačovej konferencii.