Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SPP: Dodávky ruského plynu vo štvrtok klesnú o približne 30 %.

Na snímke logo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s. 16. decembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Pokles dodávok ruského plynu už eviduje aj pološtátny prepravca eustream.

Bratislava 16. júna (TASR) – Dodávky ruského plynu pre štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) by vo štvrtok mohli klesnúť až o 30 % oproti dohodnutému kontraktu. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta s tým, že toto krátenie nemá žiadny vplyv na zákazníkov. Pokles dodávok ruského plynu zo západu Európy na Slovensko eviduje aj prepravca eustream.

"Dnes očakávame na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú nižšie o približne 30 %," uviedol Šebesta. SPP sa uzavretím kontraktu na plyn zo Severného mora a ďalšími plánovanými dodávkami skvapalneného zemného plynu LNG počas roka podarilo diverzifikovať zdroje plynu a zvýšiť bezpečnosť dodávok plynu na Slovensku. "Uzavretie predmetných zmlúv, prostredníctvom ktorých sme schopní pokryť približne 65 % spotreby našich zákazníkov, je spolu s aktuálnym vtláčaním plynu do zásobníkov prejavom zodpovednosti a spoľahlivosti SPP pri riešení aktuálnych výziev na trhu s energiami," dodal Šebesta.

Pokles dodávok ruského plynu už eviduje aj pološtátny prepravca eustream. Zatiaľ čo ešte v stredu (15. 6.) pritieklo na Slovensko zo západu na vstupe Lanžhot 38 miliónov metrov kubických (m3) plynu, vo štvrtok už spoločnosť očakáva pokles dodávok na necelých 27 miliónov m3. Z Ukrajiny na vstupe Veľké Kapušany priteká v posledných týždňoch štandardne okolo 38 miliónov m3 ruského plynu denne.