Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SPP: Firmám nemôžeme elektrinu predávať pod nákupnú cenu

Na snímke logo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s. 16. decembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Pre odberateľov v neregulovaných segmentoch SPP nakupuje elektrinu a plyn za trhové ceny, ktoré sú v súčasnosti niekoľkonásobne vyššie, ako tomu bolo pred rokom či dvoma.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Slovenský plynárenský priemysel (SPP) neukončuje zmluvy z dôvodu vysokých cien elektriny a plynu na svetových trhoch so žiadnymi zákazníkmi v regulovaných segmentoch. Odberateľom v neregulovaných segmentoch však SPP nemôže dodávať elektrinu a plyn pod náklady, keďže by to spoločnosti spôsobovalo stratu a navyše je takéto konanie zakázané z hľadiska ochrany hospodárskej súťaže, uviedol SPP v reakcii na výzvu šéfa Výboru pre hospodárske záležitosti Národnej rady (NR) SR Petra Kremského (OĽANO). Ten poukázal na extrémne vysoké ceny, ktoré aktuálne SPP klientom v nových zmluvách ponúka.

Plynári pripomenuli, že ceny energií pre domácnosti a malé podniky sa budú meniť až od začiatku budúceho roka. Pre odberateľov v neregulovaných segmentoch ale SPP nakupuje elektrinu a plyn za trhové ceny, ktoré sú v súčasnosti niekoľkonásobne vyššie, ako tomu bolo pred rokom či dvoma a túto cenu musí zohľadniť v cene pre odberateľa.

Cenníková cena elektriny pre neregulovaných odberateľov bola v roku 2020 vo výške 64,90 eura za megawatthodinu (MWh) a v súčasnosti je vo výške 519,70 eura za MWh. "V prípade takýchto odberateľov postupuje SPP v súlade so zmluvne dohodnutými podmienkami a pravidlami na ochranu hospodárskej súťaže ako jeden z dodávateľov na liberalizovanom trhu dodávky energií," zdôraznil podnik.

Situácia na trhu s energiami je podľa SPP v celej Európe bezprecedentná. Plynári upozornili, že podnik ďalej aktívne spolupracuje s Ministerstvom hospodárstva SR a ďalšími relevantnými inštitúciami na opatreniach zameraných na zmiernenie dosahu vysokých cien energií na domácnosti, prípadne ďalších zraniteľných odberateľov.