Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SPP zaznamenal zníženie dodávok plynu o asi polovicu, oznámil premiér

Foto: TASR/Michal Svítok

Spoločnosť SPP má v súčasnosti v zásobníkoch uložených vyše 1,5 miliardy m3 plynu. Vtláčanie plynu do zásobníkov bude pokračovať ešte do konca októbra.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) dnes zaznamenal zníženie dodávok plynu z Ruska o približne 50 %.

Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"SPP dnes zaregistroval zníženie dodávok plynu o približne 50 % v bode, ktorý je najvýznamnejší v strednej Európe, v Baumgartene. Okamžite, ako sme túto informáciu dostali, došla už včera v nočných hodinách, tak dnes na rokovanie vlády SR boli prizvaní aj ďalší zástupcovia z Ministerstva hospodárstva SR, aj zo samotného SPP, aby informovali o súčasnej situácii, o prijatých opatreniach, ale aj možno o scenároch, ktoré nás čakajú v najbližších dňoch a týždňoch," spresnil.



"Dôležité pre slovenskú verejnosť, ako aj pre slovenský podnikateľský sektor je povedať, že napriek tejto situácii SPP aj naďalej garantuje plynulé a kontinuálne dodávky pre všetkých svojich zákazníkov od domácností až po veľké priemyselné podniky. Bezpečné dodávky sú obrovskou prioritou pre vládu SR, ale určite aj pre samotnú spoločnosť SPP," ubezpečil.

SPP podľa premiéra okamžite reagoval na vývoj situácie. "Došlo k mimoriadnemu nákupu zemného plynu na tzv. spotovom trhu, ktorý postačuje na pokrytie súčasnej dennej spotreby, a tiež na napĺňanie zásobníkov. "Zásobníky sú totiž hlavným nástrojom na vykrytie dennej spotreby v zimnom období. SPP má v súčasnosti uložených vyše 1,5 miliardy m3 plynu," informoval.

"Na úrovni vlády sme dnes prijali opatrenia, predovšetkým diplomatického charakteru. Boli požiadaní naši veľvyslanci v najvýznamnejších krajinách, aby o situácii informovali príslušné krajiny. Chceme koordinovať situáciu predovšetkým s Európskou komisiou, kde nevylučujem, že budeme vyvíjať tlak aj na osobné stretnutia, pretože SR a ďalšie krajiny v tomto regióne budú potrebovať spoluprácu v európskom priestore," doplnil.

"Budeme veľmi sledovať trend, či takéto razantné zníženie bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Ak tomu tak bude, zvolám mimoriadne rokovanie vlády SR. Dal som na tento účel ešte raz spracovať všetky krízové scenáre a varianty, aby sme sa pripravili na čokoľvek, čo sa môže stať, od ďalšieho znižovania dodávok, až po úplné zastavenie dodávok zemného plynu," dodal ďalej predseda vlády SR.



"Napriek tejto situácii SPP aj naďalej garantuje plynulé a kontinuálne dodávky pre všetkých svojich zákazníkov od domácností až po veľké priemyselné podniky. Bezpečné dodávky pre našich zákazníkov sú našou prioritou," ubezpečil hovorca SPP Peter Bednár.

SPP v reakcii na vývoj situácie podľa neho zrealizoval mimoriadny nákup zemného plynu na spotovom trhu, ktorý postačuje na vykrytie súčasnej dennej spotreby aj napĺňanie zásobníkov. Zásobníky sú hlavným nástrojom na vykrytie dennej spotreby v zimnom období.

Spoločnosť SPP má v súčasnosti v zásobníkoch uložených vyše 1,5 miliardy m3 plynu. Vtláčanie plynu do zásobníkov bude pokračovať ešte do konca októbra.

V rámci prijatých technických opatrení je podľa Bednára navyše pri obmedzení dodávok cez vstupný bod Veľké Kapušany možné na prepravu ruského plynu alebo plynu z iných zdrojov, napríklad zo spotových trhov, využiť vstupný bod medzi SR a ČR Lanžhot alebo vstupný bod medzi SR a Rakúskom Baumgarten.

"Na dodávku plynu v rámci Slovenska by bol následne využitý tzv. reverzný tok, ktorý je funkčný a technicky pripravený na prípadné spustenie v priebehu niekoľkých hodín. Prostredníctvom zazmluvnenej pevnej prepravnej kapacity cez územie ČR má SPP zabezpečený prístup na likvidný nemecký spotový trh," doplnil.

Slovenský plynárenský priemysel, a. s., priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku.

Za znížením dodávok plynu môže byť obchodná stratégia obidvoch strán

Dôvodom zníženia dodávok plynu pre Slovensko z Ruska o približne 50 % môže byť stratégia obchodníkov so zemným plynom na slovenskej aj ruskej strane. Myslí si to analytik spoločnosti energy analytics Michal Hudec.

"Nepovažoval by som to za nejakú tragédiu," skonštatoval Hudec pre TASR. Zmluva medzi slovenskou a ruskou stranu ponúka podľa neho určitú flexibilitu a priestor na manévrovanie. Dôležité je však podľa neho to, či je množstvo dodávaného plynu vyššie, ako jeho aktuálna potreba. A teda, aby bola zabezpečená potreba plynu pre domácnosti a firmy, či aby bol jeho dostatok na realizáciu reverzného toku na Ukrajinu.

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida pripomína, že krátenie dodávok plynu pre európskych odberateľov trvá už dlhší čas a Gazprom ho nie je veľmi ochotný vysvetľovať. Táto neistota rovnako ako krátenie dodávok plynu umocňuje podľa neho nárast spotových, teda trhových cien, za ktoré nakupujú aj slovenskí obchodníci s plynom. "Na druhej strane, vyššie spotové ceny plynu nahrávajú Gazpromu, keďže tiež predražujú nákup plynu Ukrajincom," doplnil Badida.

Táto situácia môže mať podľa neho zároveň vplyv aj na rusko-ukrajinské rokovania o dočasných cenách plynu.