Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Poľnohspodári žiadajú urýchlené vymenovanie šéfa potravinárskej komory

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Agrosektor čaká zložité obdobie prípravy Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, vyrovnávanie sa s následkami pandémie nového koronavírusu.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) apeluje na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, aby urýchlene riešilo obsadenie pozície generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Zdôraznila, že PPA je po ministerstve pôdohospodárstva druhá najdôležitejšia organizácia v rezorte pôdohospodárstva. Po odchode doterajšieho generálneho riaditeľa Tibora Guniša ju dočasne vedie Jaroslav Jánoš.

Pripomenula, že ešte na konci novembra minister Ján Mičovský (OĽANO) ubezpečoval, že Jánoš bude túto funkciu zastávať len na prechodné obdobie po dobu približne dvoch – troch týždňov. Z následného riadneho výberového konania mal vzísť nový generálny riaditeľ. Dodnes sa tak nestalo, navyše MPRV predĺžilo termín na prihlásenie sa kandidátov na post šéfa PPA až do polovice januára 2021.

Holéciová podčiarkla, že stav slovenského poľnohospodárstva je taký kritický, že poľnohospodári nemajú čas nazvyš, aby týždne čakali, kto odborne zdatný vzíde z výberového konania.

„Pôdohospodárska platobná agentúra a odborná verejnosť musí čím skôr poznať meno nového generálneho riaditeľa, ktorý bude zárukou vysokej profesionality, odbornosti, zásadovosti a nulovej tolerancie korupcie. Priestor na experimenty v podobe náhradníkov tu nemáme a ani nechceme mať," uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Hovorkyňa SPPK dodala, že agrosektor čaká zložité obdobie prípravy Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, vyrovnávanie sa s následkami pandémie nového koronavírusu.

Uzavrela, že práve preto je potrebné mať na čele PPA profesionála, ktorý bude dokonale poznať problematiku domáceho poľnohospodárstva a výzvy, ktoré prináša jeho ozdravenie, a to aj v celoeurópskom kontexte.