Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SPPK: Demisia Mičovského je vyústením situácie v agropotravinárstve

Na archívnej snímke Ján Mičovský. Foto: TASR – Pavol Zachar

SPPK ministrovo rozhodnutie rešpektuje a hodnotí ako prirodzené vyústenie obrovského množstva nahromadených a nesprávne riešených problémov, ktoré sú prítomné v rezorte.

Bratislava 25. mája (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) hodnotí demisiu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského (OĽANO) ako logické vyústenie všetkých vážnych problémov a napätej situácie v agropotravinárstve. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na Mičovským ohlásenú demisiu.

SPPK podľa nej ministrovo rozhodnutie rešpektuje a hodnotí ako prirodzené vyústenie obrovského množstva nahromadených a nesprávne riešených problémov, ktoré sú prítomné v rezorte.

"Ján Mičovský prišiel na pozíciu ministra ako protikorupčný bojovník s ocenením Biela vrana. Práve preto dnešný ministrov krok oceňujeme a ľudsky mu rozumieme. Musíme však zdôrazniť, že po tom, ako nezískal z Plánu obnovy a odolnosti ani euro, po neutíchajúcich konfliktoch s ministrom (Jánom) Budajom (OĽANO), po všeobecnej nespokojnosti poľnohospodárov a potravinárov s krokmi ministerstva je toto logické vyústenie situácie. Situácia v agropotravinárskom sektore je dramaticky kritická. Sme pripravení kedykoľvek konštruktívne rokovať s novým ministrom," uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Z pohľadu najväčšej a najreprezentatívnejšej agropotravinárskej samosprávy viac ako ročné pôsobenie Jána Mičovského na pozícii ministra sprevádzalo množstvo nesprávne riešených tém, ktoré odbornú verejnosť viac rozdeľovalo než spájalo.

Zastavenie poklesu domáceho agropotravinárskeho odvetvia, správne nastavenie a schválenie strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) do roku 2027, úplná akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ale aj funkčný Slovenský pozemkový fond (SPF) sú kľúčovými témami, ktorými sa bude podľa SPPK musieť zaoberať nový minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. SPPK preto očakáva promptné obsadenie postu ministra pôdohospodárstva odborníkom a je pripravená na aktívnu spoluprácu s ním.

Mičovský v utorok oznámil, že odstúpi z funkcie. Urobiť tak chce v pondelok 31. mája. Jeho krok súvisí s dianím v SPF.