Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Medzinárodné školenie absolvovali pestovatelia ovocia a zeleniny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pravidelné vzdelávanie je alfou a omegou, ako dostať na trhu kvalitu, ktorú si stále viac a viac žiada spotrebiteľ, uviedol predseda Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu SR Jozef Šumichrast.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovenskí pestovatelia ovocia a zeleniny majú za sebou dôležitý medzinárodný kurz, vďaka ktorému môžu ešte viac zvýšiť kvalitu slovenských potravín. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Zdôraznila, že záujem pestovať v súlade s najnovšími medzinárodnými trendmi podporili slovenskí pestovatelia aj účasťou na 21. medzinárodnom školení Harmonizácia hodnotenia kvality ovocia a zeleniny v Mojmírovciach pri Nitre, vďaka ktorému získali nové poznatky z oblasti noriem kvality. Cieľom podujatia bolo zvyšovanie kvality ovocia a zeleniny a zabezpečenie rovnakých postupov pri jej hodnotení. Tento ročník sa podľa Holéciovej zameral najmä na normy kvality pre kapustu a slivky. Najmä zahraničných zástupcov obchodu a inšpekcie zaujímali aj normy týkajúce sa ananásu.

"Účasťou na tomto podujatí vyslali naši pestovatelia jasný signál, že aj napriek nepriaznivej situácii v poľnohospodárstve chcú aj naďalej pestovať domáce ovocie a zeleninu. Pravidelné vzdelávanie je alfou a omegou, ako dostať na trhu kvalitu, ktorú si stále viac a viac žiada spotrebiteľ. Záštitu nad podujatím má dlhodobo Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ktorá je zárukou, že školitelia poskytnú našim pestovateľom maximum informácií o medzinárodných normách a európskej legislatíve pri pestovaní plodín," uviedol Jozef Šumichrast, predseda Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu SR (zväz je členom SPPK).

Na medzinárodnom školení sa podľa Holéciovej zúčastnili okrem slovenských a zahraničných pestovateľov aj zástupcovia obchodu a inšpekčných služieb zo 17 krajín sveta. Diskutovali aj o kontrolách výroby potravín, ich prevoze, skladovaní a predaji počas celosvetovej pandémie nového koronavírusu či o klimatických zmenách a ich dosahoch na poľnohospodárstvo.