Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári ukončili jarné práce na poliach

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V trnavskom a galantskom regióne majú na poliach extrémny výskyt hrabošov v porastoch. Škody na budúcej úrode okrem hraboša zvyšuje aj premnožená poľovná zver.

Bratislava 8. júna (TASR) - Poľnohospodári ukončili jarné práce vo všetkých regiónoch. Výnimkou sú tie oblasti, v ktorých museli byť jarné práce prerušené z dôvodu daždivého májového počasia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"Pšenica jarná, jačmeň jarný, raž jarná, ovos, kukurica na zrno, slnečnica, cukrová repa, hrach na zrno boli k záveru 22. týždňa vysiate na 100 % predpokladanej výmery, kukurica na siláž a repka jarná na 96 %, sója a zemiaky na 99 % predpokladanej výmery," spresnila.

Daždivý máj vo všeobecnosti podľa nej veľmi pomohol budúcej úrode, nakoľko aprílové suché počasie predznačovalo nízke úrody letných plodín. "Pri aktuálnom daždivom počasí poľnohospodári predpokladajú omnoho vyšší tlak burín a hubovitých chorôb," poznamenala.

Dodala, že v trnavskom a galantskom regióne majú na poliach extrémny výskyt hrabošov v porastoch. Škody na budúcej úrode okrem hraboša zvyšuje aj premnožená poľovná zver.