Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Korpáš: Poľnohospodári ukončujú jarné práce na poliach

Jarné práce na poli, archívna snímka. Foto: TASR/František Iván

Výrazné sucho je podľa Korpáša na juhozápade a juhovýchode Slovenska. Extrémne sucho je lokálne na juhu Gemera a na dolnom Zemplíne.

Bratislava 30. mája (TASR) - Poľnohospodári ukončujú jarné práce na poliach. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Poľnohospodári dokončujú na poliach výsev kukurice, slnečnice a sóje. Pšenicu, jačmeň a raž jarný už osiali na celej plánovanej výmere. Aktuálne sa vykonáva na poliach podľa potreby aj ošetrenie plodín," priblížil.

Informoval, že chovatelia zvierat vyhnali na pasienky hovädzí dobytok a ovce. "V regiónoch sa kosia lúky, vykonávajú sa postreky plodín, lisovanie sena, plečkovanie kukurice a slnečnice," poznamenal.

Výrazné sucho je podľa Korpáša na juhozápade a juhovýchode Slovenska. Extrémne sucho je lokálne na juhu Gemera a na dolnom Zemplíne. Porasty sú podľa neho vo väčšine regiónov zatiaľ v dobrej kondícii.

Doplnil, že poľnohospodárov však aj naďalej trápi poľovná zver. Napríklad v regióne Humenné boli pestovatelia nútení na poškodených plochách vyorať pšenicu a repku.

Korpáš dodal, že v oblasti Turca majú pestovatelia aj polia, ktoré síce v minulosti osievali, ale pre premnoženú lesnú zver, ktorá im úrodu pravidelne likvidovala, už na týchto plochách nedokážu nič zasiať.