Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

SPPK: Poľnohospodári už pociťujú vlahový deficit

Ilustračná snímka Foto: TASR - Roman Hanc

Počas uplynulého týždňa bolo tiež veľmi veterno, čo brzdilo poľnohospodárov pri aplikovaní postrekových látok proti burinám a škodcom.

Bratislava 5. mája (TASR) - V minulom týždni počasie poľnohospodárom v SR prialo. Jarné práce preto intenzívne pokračovali na celom území Slovenska. Na mnohých miestach poľnohospodári už teraz evidujú nedostatok vlahy, čo pravdepodobne ohrozí hektárové úrody pri oziminách. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Najmenej zrážok spadlo v minulom týždni na západe a juhovýchode našej krajiny. Osevné i sadbové práce preto v Bratislavskom kraji prebiehali bez obmedzení. Výsev jarných obilnín je ukončený už na vyše 80 %. V regióne zároveň už teraz evidujú nedostatok vlahy," priblížil.

Rovnaký problém podľa neho zaznamenali aj farmári v okrese Galanta. Slnečné počasie im v minulom týždni priam pomáhalo pri výkone jarných prípravných prác, hlavne pri sejbe kukurice a slnečnice. Výsev jarných obilnín je ukončený na vyše 90 %. Počas uplynulého týždňa bolo veľmi veterno, čo brzdilo poľnohospodárov pri aplikovaní postrekových látok proti burinám a škodcom.

"V okrese Prievidza poľnohospodári v predchádzajúcom týždni ukončili osevy a koncom týždňa aj prihnojovanie kukurice a jarného jačmeňa. Začali už aj s prihnojovaním cukrovej repy," informoval.

V regióne Trenčín niektoré poľnohospodárske subjekty podľa Korpáša už ukončili sejbu, severnejšie položené podniky však s prácami ďalej pokračujú. V rámci regiónu sa v uplynulom týždni ukončila sejba slnečnice a sóje.

"Výrazný pokrok v prácach na poli urobili farmári v regióne Považská Bystrica. Rovnako aj tu už pociťujú vlahový deficit. V oblasti Nitry finišujú s výsevom jarných obilnín, kukurice na siláž aj slnečnice," spresnil.

Na Liptove rovnako podľa Korpáša pracujú poľnohospodári veľmi intenzívne. "Výsev obilnín je na úrovni 127 % a jarnej repky na 123 % predpokladanej výmery," doplnil.

"Na severovýchode Slovenska dokončujú sejbu sóje a kukurice. V oblasti Prešova sú poľnohospodári pred ukončením druhej etapy sejby jarín a výsadby zemiakov. Ukončená je druhá nitratácia ozimnej pšenice, ochrana repky ozimnej proti krytonosom a začína sa s ochranou proti blyskáčikom," dodal Korpáš.