Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SPPK považuje výberové konanie na riaditeľa PPA za cirkus

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) 14. októbra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Komora reaguje na vyhlásenie ministra Mičovského (OĽANO), že ani jeden z piatich prihlásených kandidátov na tento post nesplnil kritériá a celé konanie sa tak bude musieť uskutočniť nanovo.

Bratislava 20. januára (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) je rozčarovaná z procesu výberového konania na post generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) a považuje ho za cirkus a hazard v priamom prenose. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Komora tak reaguje na stredajšie vyhlásenie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského (OĽANO), že ani jeden z piatich prihlásených kandidátov na tento post nesplnil kritériá a celé konanie sa tak bude musieť uskutočniť nanovo.

Podľa SPPK je absurdné, aby agentúra nemala stále a riadne vedenie. Táto úloha musí byť podľa komory jednou z hlavných priorít ministerstva pôdohospodárstva. "Do jej čela sa musí čím skôr dostať skutočný odborník, rešpektovaný profesionál, ktorý do detailov pozná procesy vyplácania finančných prostriedkov, všetky pravidlá Európskej komisie pre ich administráciu, má cielené a správne vízie a ktorý bude garantom zmien a fungujúcich procesov agentúry, ktorej kredit utrpel najmä kauzou Dobytkár," okomentovala komora.
Na archívnej snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda SPPK Emil Macho sa pýta, aký bude ďalší postup pri vyberaní šéfa PPA. "Zľavíme z údajne príliš prísnych kritérií alebo sa budeme spoliehať, že skutočne nájdeme záujemcov o post generálneho riaditeľa v okolitých krajinách? Nie je to momentálne už však najmä o tom, že k ministrovi pôdohospodárstva skutoční odborníci nemajú záujem ísť pracovať?" podotýka Macho s tým, že podľa neho by sa mal Mičovský zamyslieť nad tým, prečo sa na Slovensku doteraz nenašiel vhodný kandidát do čela PPA.

Ako dodala komora, pre poľnohospodárov je neprijateľné, aby v tomto zložitom období PPA naďalej fungovala bez riadne obsadenej pozície riaditeľa. Neustále odďaľovanie konca výberového konania spomaľuje podľa komory ozdravné procesy v agentúre, a to navyše v čase, keď PPA má udelenú len dočasnú akreditáciu. Ročne pritom administruje platby v objeme zhruba 650 miliónov eur.

"V takejto situácii sa každým dňom oslabuje teoretická šanca na skvalitnenie procesov a postupov súvisiacich s činnosťou a úlohami agentúry," dodáva komora s tým, že napríklad vo februári sa každoročne podávajú žiadosti na podporu na veľké dobytčie jednotky. Poľnohospodári však nevedia, kedy bude vypísaná výzva na podporu zvozu a likvidácie kadáverov (uhynutých zvierat), ako aj na ďalšie štátne pomoci, ako je zelená nafta a podobne.