Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Daždivé počasie výrazne spomalilo práce na poliach, stav je alarmujúci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V regióne Trnavy neumožňuje nepozbieraná kukurica výsev novej pšenice. V minulých rokoch v rovnakom čase bola sejba vykonaná približne na 80 %, aktuálne majú osev zvládnutý na úrovni 20 %.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Práce na poliach sa vykonávajú len veľmi pomaly, v mnohých regiónoch je ich stav alarmujúci. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Počas minulého týždňa sa situácia s počasím v niektorých regiónoch zlepšila. Pôda je aj napriek tomu na mnohých miestach premočená a zber jesenných plodín aj sejba sú mimoriadne náročné. Aktuálne je v rámci Slovenska pozbieraných 28 % kukurice na zrno, 86 % slnečnice, 35 % cukrovej repy, vyše 80 % zemiakov a 70 % sóje," priblížil.

Spresnil, že v regióne Trnavy neumožňuje nepozbieraná kukurica výsev novej pšenice. V minulých rokoch v rovnakom čase bola sejba vykonaná približne na 80 %, aktuálne však majú niektoré subjekty osev zvládnutý na úrovni 20 %. "Tento stav možno považovať už za alarmujúci," podčiarkol Korpáš.

Pôda je podľa jeho slov značne premočená aj v okolí Galanty. Vystavené značnému poškodeniu sú hlavne zemiaky, sója a slnečnica. K záveru 43. týždňa bola v tomto regióne kukurica na zrno pozberaná na 46 % výmery, slnečnica na 85 %, cukrová repa na 30 %, zemiaky na 75 %, sója na 68 % výmery.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc

"Daždivé počasie spomaľovalo tempo jesenných prác aj v okrese Nitra. Poľnohospodári však už finišujú so zberom slnečnice, sóje a aj zemiakov," poznamenal.

V okrese Trenčín podľa neho zaznamenali v októbri celkový úhrn zrážok v rozmedzí 138 - 153 milimetrov. Poľnohospodári vďaka priaznivejšiemu počasiu v posledných dňoch mohli pokračovať najmä so zberom kukurice, ktorá je aktuálne pozberaná len z 11 % osiatej plochy.

"Práce na poliach sa pomaličky rozbiehali aj v regióne Bánovce nad Bebravou. Pestovatelia hlásia, že nedokážu určiť, či sa im podarí zasiať všetky oziminy tak, ako mali v pláne," uviedol.

Informoval, že v Lučenci bol ešte koncom minulého týždňa vyliaty Ipeľ. Teraz je situácia už priaznivejšia, ale pôdy sú rozmočené, a to najmä v južnej časti regiónu. K záveru 43. týždňa bola kukurica na zrno pozberaná na 10 %, sója z 81 % výmery.

Dodal, že práce na poliach sú odstavené v regióne Košíc. Kukuricu v tomto regióne ešte vôbec nezbierali. "Rozhodujúcim faktorom v tomto roku pre tvorbu úrody plodín letného a jesenného zberu je jednoznačne množstvo a rozloženie atmosférických zrážok v priebehu roka," uzavrel Korpáš.