Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. december 2025Meniny má Adam a Eva
< sekcia Ekonomika

SPPK: Predĺženie odvodovej úľavy prispeje k stabilizácii cien potravín

Na snímke zber jabĺk. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Vysoké náklady na ľudskú prácu sú obzvlášť vypuklé najmä v ovocinárstve, kde cena ľudskej práce predstavuje až 60 % z celkovej nákladovej položky na vypestované ovocie.

Bratislava 10. januára (TASR) - Predĺženie odvodovej úľavy pre zamestnávateľov v agropotravinárskom sektore prispeje k stabilizácii a spestreniu výroby potravín, rovnako aj k zmierneniu tlaku na ceny potravín. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), v reakcii na vládou schválenú novelu zákona o sociálnom poistení.

"Veríme, že pestovateľov a chovateľov odvodové úľavy dostatočne presvedčia o tom, aby neznižovali počty pracovníkov v snahe udržať výrobu pri vysokých nárokoch na ľudskú prácu," zdôraznila.

Dodala, že vysoké náklady na ľudskú prácu sú obzvlášť vypuklé najmä v ovocinárstve, kde cena ľudskej práce predstavuje až 60 % z celkovej nákladovej položky na vypestované ovocie.

Z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda, vyplýva, že obdobie uplatňovania si tzv. odvodovej úľavy pre potravinárov sa môže predĺžiť do 30. júna 2024. Okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, ktorí si môžu túto daňovú úľavu uplatniť, sa takisto môže rozšíriť.