Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SPPK pri zákone o pozemkových úpravách rešpektuje poslancov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Parlament 21. januára neprelomil veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri novele zákona o pozemkových úpravách, ktorá mala prispieť k odstráneniu rozdrobenosti vlastníctva pozemkov.

Bratislava 22. januára (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) rešpektuje rozhodnutie poslancov Národnej rady SR, ktorí v prípade novely zákona o pozemkových úpravách neprelomili veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, v reakcii na utorkové (21. 1.) hlasovanie poslancov o vrátenej novele zákona.

Problematika komplexných pozemkových úprav ostáva podľa nej aj naďalej zásadnou otázkou pre ďalší rozvoj poľnohospodárstva na Slovensku, ktorú už bude musieť riešiť nová vláda.

Zdôraznila, že SPPK je pripravená intenzívne sa touto problematikou zaoberať a diskutovať o nej, aby užívateľské vzťahy na pôde a jej príliš veľká rozdrobenosť nebránili pri čestnom podnikaní na pôde a pri výrobe potravín.

Podľa slov predsedu SPPK Emila Macha komplexné pozemkové úpravy nie sú pre poľnohospodárov a potravinárov len o komasácii, sceľovaní pôdy, ale aj o životnom prostredí, teda o tom, ako krajina bude v budúcnosti vyzerať.

Parlament 21. januára neprelomil veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri novele zákona o pozemkových úpravách, ktorá mala prispieť k odstráneniu rozdrobenosti vlastníctva pozemkov. Novelu, ktorú predložilo do parlamentu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, tak plénum opätovne neschválilo. Za prijatie novely bolo 71 poslancov zo 131 prítomných, proti bolo 59 a nezdržal sa nikto. Na prelomenie veta je potrebná nadpolovičná väčšina poslancov.