< sekcia Ekonomika

Priemerná mzda v potravinárstve stúpla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyššia priemerná mesačná mzda je pri výrobe piva a sladu vo výške 1494 eur, najnižšia vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 844 eur.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR v období január až september 2020 dosiahla úroveň 1079 eur. Oproti rovnakému obdobiu roka 2019 to predstavuje nárast o 6 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal v odvetví výroby mäsových výrobkov vrátane hydinových, kde sa priemerná mesačná mzda 1071 eur medziročne zvýšila o 19 %. Medziročne prišlo k poklesu priemernej mesačnej mzdy v odvetví výroby, spracovania a konzervovania mäsa a mäsových výrobkov o 3,1 %, vo výrobe piva a sladu o 3,9 % a vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov o 0,6 %.

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v sledovanom období 2020 dosiahli zamestnanci v odbore úpravy a spracovania mlieka 1206 eur, výrobe hotových krmív 1265 eur, výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1095 eur, výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1375 eur, v odbore ostatných potravinárskych výrobkov 1229 eur, vo výrobe piva a sladu 1494 eur a pri stáčaní prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1272 eur.

Najvyššia priemerná mesačná mzda sa za tri štvrťroky 2020 zaznamenala pri výrobe piva a sladu vo výške 1494 eur, najnižšia vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 844 eur, pri výrobe cestovín vo výške 851 eur a pri výrobe destilovaných alkoholických nápojov vo výške 899 eur.