Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SPPK: SR nie je odkázaná na dovoz potravín z Ruska a Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajina je tretím najväčším vývozcom kukurice a štvrtým najväčším vývozcom pšenice. Rusko dominuje vo vývoze pšenice.

Bratislava 24. februára (TASR) - Slovenská republika nie je odkázaná na dovoz potravín a rozhodujúcich poľnohospodárskych plodín z Ruska a Ukrajiny. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), v reakcii na rusko-ukrajinský konflikt.

"Nie sme závislí ani od obilnín, ani od olejnín pestovaných na východ od našej krajiny. Z Ruska a Ukrajiny nedovážame v rozhodujúcich množstvách ani ovocie alebo zeleninu," spresnila.

Údaje Štatistického úradu SR za minulý rok podľa nej hovoria o dovoze ruských potravín, ako sú niektoré pekárske výrobky a rybie produkty. "Z Ukrajiny dovážame minerálne vody, oleje, med, orechy či hydinové mäso," priblížila.

"Vplyv vojny na naše agropotravinárstvo bude sekundárny, a to v podobe zvýšených cien tovarov a energií, ktoré sa spotrebovávajú pri výrobe potravín, krmív pre zvieratá a hnojív," informovala.

Avizované obavy z nárastu cien rozhodujúcich agropotravinárskych komodít na svetových burzách sa podľa Holéciovej už potvrdili. Očakávania zo sekundárneho efektu vojenského konfliktu na Ukrajine sa tak napĺňajú a trh reaguje s cenami pšenice, sóje či kukurice. "Predpokladáme veľkú nervozitu a turbulenciu na burzách," uviedla.

Poznamenala, že Ukrajina a Rusko z celosvetového pohľadu patria k najvýznamnejším producentom obilia. Ukrajina je tretím najväčším vývozcom kukurice a štvrtým najväčším vývozcom pšenice. Rusko dominuje vo vývoze pšenice. Ukrajinské obilie končí najmä v afrických krajinách a na Blízkom východe. Asi 30 % svetovej potreby obilia sa podľa nej realizuje práve cez Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.