Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

SPPK: V potravinárstve sa vlani zvýšil počet zamestnancov o 1,6 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov vlani zaznamenali vo výrobe mäsových výrobkov, vrátane hydinových, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 73,1 %.

Bratislava 19. marca (TASR) - V roku 2022 pracovalo v slovenskom potravinárskom priemysle 32.054 zamestnancov. Oproti roku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 1,6 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov vlani zaznamenali vo výrobe mäsových výrobkov, vrátane hydinových, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 73,1 %. Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov evidovali vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov, kde sa počet zamestnancov oproti predminulému roku zvýšil o 21,3 %.

Priemerný počet zamestnancov sa v sledovanom období zvýšil vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 15,5 %), vo výrobe hroznového vína (o 5,1 %), vo výrobe hotových krmív (o 4,8 %), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 3,8 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov (o 1,4 %), vo výrobe mlynských výrobkov (o 0,9 %) a vo výrobe piva a sladu (o 0,2 %).

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v roku 2022 nastalo vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde zaznamenali medziročné zníženie o 46,9 %, v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny o 11,3 % a vo výrobe cestovín, kde stav zamestnancov poklesol o 9,8 %.

Priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe pekárskych produktov, vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 5,6 %), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 4,7 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 1,4 %), v odvetví výroby a konzervovania hydiny (o 1,0 %) a vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 0,8 %).