Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SPPK: V potravinárstve SR sa v 3. štvrťroku zvýšil počet zamestnancov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 3. štvrťroku 2022 zaznamenalo vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 79,6 %.

Bratislava 26. novembra (TASR) - V potravinárskom priemysle SR v 3. štvrťroku 2022 pracovalo 32.087 zamestnancov. Oproti 3. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 2,1 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 3. štvrťroku 2022 zaznamenalo vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 79,6 %.

Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov, kde sa počet zamestnancov oproti minulému roku zvýšil o 22,1 %. Priemerný počet zamestnancov sa v sledovanom období zvýšil vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 11,2 %), vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 9,2 %), vo výrobe hotových krmív (o 5,4 %), vo výrobe hroznového vína (o 5,2 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov (o 2,1 %), vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 0,7 %) a vo výrobe piva a sladu (o 0,5 %).

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 3. štvrťroku 2022 nastalo vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde sa zaznamenalo medziročné zníženie o 46,9 % zamestnancov, ďalej v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny o 11,2 % a vo výrobe cestovín, kde stav zamestnancov poklesol o 9,9 %.

Priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe mlynských výrobkov (o 7,8 %), vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 5,6 %), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 4,8 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 1,1 %) a v odvetví výroby a konzervovania hydiny (o 1,1 %).