Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

SPPK: V potravinárstve SR zatiaľ pracovalo 32.540 zamestnancov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 1. štvrťroku tohto roka zaznamenalo vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov,.

Bratislava 26. mája (TASR) - V slovenskom potravinárskom priemysle v 1. štvrťroku 2024 pracovalo 32.540 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2023 sa stav zamestnancov zvýšil o 0,8 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 1. štvrťroku tohto roka zaznamenalo vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 35,4 %. Výraznejšie medziročné zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo v spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (o 11,4 %), vo výrobe hotových krmív (o 8,1 %) a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 6,4 %).

Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období zaznamenalo vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 3,7 %), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 3,7 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2 %), vo výrobe mlynských výrobkov (o 1,8 %), vo výrobe cestovín (o 1,2 %) a vo výrobe piva a sladu (o 1,1 %).

Najvýraznejšie medziročné zníženie počtu zamestnancov v 1. štvrťroku nastalo vo výrobe a konzervovaní hydiny (o 30,6 %), ďalej vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 9,4 %) a vo výrobe hroznového vína (o 9 %).

Priemerný počet zamestnancov sa znížil aj vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 5,9 %), vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 1,8 %) a vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 1,6 %).