Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári: Odštartovali samozbery jahôd, ceny stúpli asi o 5 %

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Úroda jahôd by mala byť výborná.

Bratislava 31. mája (TASR) - Samozbery jahôd na Slovensku sa už začali. Pestovatelia lákajú na autentickú chuť plodov a aj napriek vysokej inflácii ceny tohtoročnej úrody zvýšili len mierne. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Spresnila, že pestovatelia jahôd otvorili svoje polia pre zberačov na viac ako tridsiatke miest prevažne v južne položených častiach Slovenska. Úroda jahôd by mala byť výborná. O sľubne vyzerajúcej sezóne však môžu hovoriť len tí profesionálni pestovatelia, ktorí nepodcenili jarné prízemné mrazy a pre kvitnúce jahody zabezpečili dostatočne intenzívnu protimrazovú ochranu.

Upozornila, že samozbery sú pre pestovateľov každoročne náročné na zabezpečenie dostatočného množstva ľudí, s ktorými by stihli v správnom čase pozbierať vypestovanú úrodu. Už niekoľko rokov sa totiž stáva pravidlom, že časť ovocia nedokážu pestovatelia práve pre chýbajúce množstvo brigádnikov načas pozbierať a plody následne hnijú na zemi.

Poznamenala, že tento rok budú preto v sadoch a na poliach pomáhať aj Ukrajinci, ktorí majú záujem aj o prácu pri samozberoch. Jahody budú zbierať i na konci ich dozrievania, teda v čase, keď je už na poliach len minimum zákazníkov.

"Naším cieľom je pozbierať čo najviac úrody. Kvalitné slovenské jahody svojou autentickou chuťou a vôňou vysoko prevyšujú dovozové plody, ktoré sa k nám vozia nezrelé a sú oproti našim plodom aj o dosť tvrdšie. Vzhľadom na benefity slovenských jahôd, vynaloženú ľudskú prácu a finančnú náročnosť pestovania ich nesmieme nechať zhniť na jahodoviskách," uviedol predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

Holéciová podčiarkla, že zdražovanie sa prejavilo aj v nákladoch na pestovanie jahôd, ktoré stúpli približne o 5 až 10 %. Pestovatelia počas sezóny na zabezpečenie kvalitnej úrody používajú drahú protimrazovú ochranu, ktorá ich počas tejto jari vyšla na 3,5 milióna eur. Stúpli ceny energií, vody, pohonných látok, hnojív či slamy, ktorá sa kladie pod jahodové trsy. Pestovatelia sú preto nútení vývoju cien prispôsobiť aj ceny pre spotrebiteľov, ktoré zvýšili oproti minulému roku asi o 5 %.

Dodala, že slovenskí ovocinári v tomto roku pestujú jahody približne na 200-hektárovej výmere. Spotreba jahôd sa za ostatné roky ustálila na jednom kilograme (kg) na obyvateľa a rok. Aj vzhľadom na benefity jahôd vypestovaných na Slovensku chcú pestovatelia záujem o tieto produkty u zákazníkov zvyšovať, keďže napríklad v roku 2009 bola spotreba na úrovni takmer 2 kg jahôd na osobu a rok.