Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SPPK:Poľnohospodári v týždni robili predsejbovú prípravu a sejbu jarín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poľnohospodári súbežne pripravujú pôdu na sejbu slnečnice a kukurice.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Vďaka suchému počasiu mohli poľnohospodári uplynulý týždeň robiť predsejbovú prípravu a sejbu jarín. Miestami chlad a vietor komplikovali, v niektorých prípadoch aj znemožňovali ošetrovanie porastov. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). V niektorých regiónoch podľa nej poľnohospodári pociťujú nedostatok niektorých druhov osív.

Priblížila, že pestovatelia ovocia a zeleniny sa pokúšajú ochrániť svoje plochy pred prízemnými mrazmi. Doterajšia protimrazová ochrana vyšla ovocinárov na viac než milión eur, avšak bez jej použitia by škody boli omnoho vyššie.

"Najvyššie úhrny zrážok, prevažne do 5 milimetrov (mm), boli uplynulý týždeň najmä v Banskobystrickom a Košickom kraji. Na veľkej časti územia však bolo tento týždeň bez zrážok. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu sa za posledné tri týždne vlahová situácia zhoršuje, najmä v severnej polovici územia. Výrazné sucho je už na 3 % plochy a začínajúce sucho je na viac ako 20 % územia," spresnila.

Informovala zároveň, že v okrese Galanta suché, chladné počasie počas 13. týždňa zabrzdilo sejbu cukrovej repy, pokračovanie sa predpokladá počas 14. týždňa. Poľnohospodári súbežne pripravujú pôdu na sejbu slnečnice a kukurice. "Zemiaky sú po 13. týždni vysadené na 64 % výmery," poznamenala.

Holéciová dodala, že v regióne Turca (okresy Martin, Turčianske Teplice) v 13. týždni výrazne pokročil osev jarných obilnín, pšenica jarná je osiata približne na 85 %, jačmeň jarný je osiaty na asi 97 % plochy.