Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SPPK:Priemerná mzda v potravinárstve stúpla v 3. štvrťroku na 1203 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Vo výrobe mlynských výrobkov sa priemerná mesačná mzda zvýšila o 12,1 % a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov stúpla o 8 %.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR dosiahla v 3. štvrťroku 2022 úroveň 1203 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 74 eur. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy sa zaznamenal vo výrobe piva a sladu a vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov, kde sa priemerná mesačná mzda zvýšila oproti 3. štvrťroku 2021 o 12,4 %.

Vo výrobe mlynských výrobkov sa priemerná mesačná mzda zvýšila o 12,1 % a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov stúpla o 8 %.

Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa evidoval vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde sa priemerná mesačná mzda znížila oproti 3. štvrťroku 2021 o 8,6 %.

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 3. štvrťroku 2022 dosiahli zamestnanci vo výrobe piva a sladu, 1619 eur, v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1508 eur, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1456 eur, vo výrobe hotových krmív 1383 eur, v odvetví ostatných potravinárskych výrobkov 1338 eur, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1295 eur, v odvetví úpravy a spracovania mlieka 1285 eur a vo výrobe hroznového vína 1206 eur.

Najvyššia priemerná mesačná mzda v 3. štvrťroku 2022 sa dosiahla pri výrobe piva a sladu - 1619 eur - a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 935 eur.