Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Spracovaním odpadov chce investor vo Fiľakove zamestnať desiatku ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Denne by spoločnosť chcela spracovať 80 ton materiálu, ročne počíta s kapacitou 20.800 ton.

Fiľakovo 24. júna (TASR) – Spracovaním a úpravou kovových odpadov chce investor vo Fiľakove v okrese Lučenec vytvoriť desiatku nových pracovných miest. Vyplýva to zo zámeru, ktorý na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) predložila spoločnosť Kalamár z Hriňovej.

Navrhovaná činnosť spočíva v úprave kovových odpadov a ich delením plameňom, mobilným zariadením. Činnosť je vykonávaná ručnými zariadeniami,“ uvádza investor v zámere. Spracovávať chce napríklad staré vozidlá, vyradené zariadenia, železné kovy či oceľ.

Denne by spoločnosť chcela spracovať 80 ton materiálu, ročne počíta s kapacitou 20.800 ton. „Miesto realizácie zámeru sa nachádza v uzatvorenom areáli existujúceho zariadenia na zber odpadov na Železničnej ulici vo Fiľakove, mimo zastavaného územia mesta,“ dopĺňa investor.

Zo zámeru vyplýva, že priamo v predmetnej lokalite bude spoločnosť ročne zhodnocovať maximálne 1000 ton odpadu ročne, prevádzku zariadenia totiž plánuje realizovať hlavne v miestach vzniku odpadu. Má ísť najmä o skladové priestory, zariadenia na zber odpadov, priemyselné areály, demolované stavebné objekty a technologické zariadenia v rámci celého Slovenska.

Mobilnosť zariadenia umožňuje zhodnocovanie odpadu a jeho predprípravu na konečné zhodnotenie priamo u pôvodcov odpadu, čím veľkou mierou prispieva k znižovaniu ekologickej záťaže činnosti, výrazným zefektívnením prepravy zhodnocovaných kovových odpadov,“ vysvetľuje investor s tým, že po vydaní všetkých povolení je pripravený spustiť prevádzku na jeseň 2021.