Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spracovatelia dreva očakávajú od Lesov SR kompetentné rokovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na stretnutí sa podľa Zemaníka na pozvanie Lesov SR a pod záštitou Mičovského stretlo 30 najväčších slovenských spracovateľov dreva.

Bratislava/Zvolen 12. augusta (TASR) - Zväz spracovateľov dreva (ZSD) SR očakáva od vedenia štátneho podniku Lesy SR kompetentné a profesionálne návrhy na rokovania o príprave nových zmluvných vzťahov. Uviedol to Peter Zemaník, generálny sekretár ZSD SR, v reakcii na utorkové (11. 8.) pracovné stretnutie obchodných partnerov v sídle Lesov SR v Banskej Bystrici, konaného za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského (OĽANO).

Na stretnutí sa podľa Zemaníka na pozvanie Lesov SR a pod záštitou Mičovského stretlo 30 najväčších slovenských spracovateľov dreva. "Očakávame, že sa Lesy SR zásadným spôsobom dištancujú od doterajších spôsobov korupčného predaja dreva, prestanú dodávať drevo priekupníkom," konštatoval po utorkovom rokovaní prezident ZSD SR Karol Vinš s tým, že čo najrýchlejšie obnovia strednodobé zmluvy všetkým riadnym spracovateľom, ktorí preukázateľne drevo spracúvajú a dnes zamestnávajú tisíce pracovníkov.

ZSD SR považuje za potrebné v pracovnej skupine vyriešiť všetky za dlhé roky nahromadené vecné problémy obchodných vzťahov súvisiace s normami, technickými podmienkami dodávok, štatistikou a korektnosťou správania sa zamestnancov Lesov SR na odbytových skladoch. "Utorkové prísľuby pána ministra Mičovského vnímame ako podanú ruku na dlhodobú serióznu spoluprácu," dodal Vinš.

Andrej Wallner z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR 11. augusta informoval, že s cieľom nastavenia nových obchodných podmienok pri obchodovaní s drevnou hmotou sa v sídle Lesov SR uskutočnilo pracovné stretnutie obchodných partnerov. Tým nové vedenie nedávno vypovedalo rámcové zmluvy uzatvorené ešte bývalým manažmentom.

Wallner dodal, že agrorezort koncom júla avizoval vypovedanie 119 rámcových zmlúv, podľa ktorých bol predpokladaný objem dodávok dreva na úrovni približne 3 milióny kubických metrov. Tie vzbudzovali viaceré pochybnosti a boli uzatvorené bývalým vedením štátneho podniku Lesy SR. MPRV SR, ako aj štátny podnik Lesy SR chcú podľa Wallnera v rokovaniach o novej obchodnej politike naďalej intenzívne pokračovať. Zverejnenie nových zásad obchodnej stratégie sa očakáva v októbri 2020.