Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Správa ciest vyhlásila súťaž na obchvat Sabinova, práce začnú čoskoro

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Sabinovský obchvat bude dlhý 9,8 kilometra. Začínať sa bude za obcou Pečovská Nová Ves a pokračovať severne od mesta Sabinov a jeho mestskú časť Orkucany.

Bratislava 21. februára (TASR) – Slovenská správa ciest (SSC) vyhlásila verejné obstarávanie na výstavbu obchvatu Sabinova. S prácami by sa malo začať ešte tento rok. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

"Obyvatelia Sabinova čakajú na obchvat už dlho. Súčasná cesta, ktorou denne prejde približne 11.000 áut, z toho až 20 % kamiónov, ide priamo centrom Sabinova. Preto je obchvat nevyhnutnosťou a ja som rád, že sme k nemu opäť bližšie," skonštatoval minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Sabinovský obchvat bude dlhý 9,8 kilometra. Začínať sa bude za obcou Pečovská Nová Ves a pokračovať severne od mesta Sabinov a jeho mestskú časť Orkucany. Za obcou Šarišské Michaľany sa napojí na súčasnú cestu v smere do Prešova.

Projekt bude spolufinancovaný z eurofondov a podľa rezortu dopravy je plánovaný na fázovanie, teda na financovanie v rámci dvoch programových období. Výdavky, ktoré vzniknú po 31. decembri 2023, bude mať SSC možnosť čerpať z programového obdobia 2021 – 2027 v rámci programu Slovensko. Predpokladaná hodnota nenávratného finančného príspevku je 73,4 milióna eur.