Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Správanie investorov je aj 10 rokov po kríze stále opatrné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci tvrdia, že podobný finančný chaos, aký vyvolal kolaps Lehman Brothers, v súčasnosti nie je veľmi pravdepodobný.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Desať rokov po páde finančnej inštitúcie Lehman Brothers sú investori na finančných trhoch stále opatrní. Podľa odborníkov obozretnejšie volia svoja investičnú stratégiu.

Odborníci tvrdia, že podobný finančný chaos, aký vyvolal kolaps Lehman Brothers, v súčasnosti nie je veľmi pravdepodobný. "Je to po prvé vďaka tomu, že hlavné problémy predchádzajúcej krízy sú už zažehnané, banky sú vo vzťahu k objemu ich úverov kapitálovo oveľa lepšie vybavené, úverové štandardy sa sprísnili, ceny finančných aktív sa tak zotavili a finančný systém je dnes vzájomne oveľa menej prepojený," vysvetľuje riaditeľ Fidelity Asset Management pre Áziu a Pacifik Paras Anand.

Investori sú však aj napriek tomu ostražití. "Snažia sa vyhýbať prílišnému optimizmu, ktorý pred desiatimi rokmi viedol k nadmernému zadlžovaniu sa a prílišnému vystaveniu sa voči rizikovým aktívam. Navyše trhy sú fundamentálne oveľa nezávislejšie, ako v krízových časoch, čo znamená, že riziko rýchleho rozšírenia nákazy pokleslo," priblížil Anand.

Súčasní investori dávajú oveľa väčší dôraz na makroekonomickú a geopolitickú analýzu, na základe ktorej zostavujú svoju investičnú stratégiu ako pred pádom Lehman Brothers. "Takáto opatrnosť tu pri kríze z roku 2008 nebola. Dnes je však častým predmetom konverzácií. Je to priamym dôsledkom nielen samotnej finančnej krízy, ale aj všetkých ďalších otrasov, počnúc krízou eura v Európe, až po súčasné turbulencie v Turecku a na rozvíjajúcich sa trhoch," vysvetľuje Anand.

Za 10 rokov sa však ekonomická situácia podľa odborníkov zmenila. "Hlavné svetové ekonomiky sa postupne dostali z dlhej a hlbokej recesie, do veľkej miery za pomoci masívneho uvoľňovania peňazí zo strany centrálnych bánk. Určitý čas to síce trvalo, ale dôvera sa na trhy krok za krokom vrátila," doplnila investičná analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Je presvedčená, že investori sa zbavili veľkej časti neistoty a znovu získali chuť riskovať, čo sa podpísalo pod rast cien akcií. "Ak v roku 2008 prišlo v medziročnom porovnaní k poklesu hodnoty najširšieho amerického indexu S&P 500 o takmer 40 %, v nasledujúcej dekáde zažili investori viac úspešných než neúspešných rokov. Do veľkej miery k tomu prispela extrémne uvoľnená menová politika hlavných centrálnych bánk," skonštatovala Čechovičová.

Investori menili svoje stratégie aj podľa rozhodnutí centrálnych bánk. "Zníženie úrokových sadzieb k nulovým hodnotám prinútilo investorov hľadať iné alternatívy zhodnotenia peňazí a akciový trh im tieto možnosti ponúkal. Posledných päť výsledkových sezón ukázalo, že spoločnosti dosahujú priaznivý trend rastu ziskov a rast cien akcií je ťahaný hlavne rastúcou ziskovosťou spoločností," vysvetlila Čechovičová s tým, že stále existuje priestor na dosahovanie ziskov. "Treba však rozlišovať medzi jednotlivými sektormi a regiónmi a takisto treba byť pripravený na to, že prípadné zisky akcií už nemusia dosahovať úrovne, na aké sme boli zvyknutí v minulých rokoch," dodala Čechovičová.