Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: SR a Maďarsko sa pripravia na hrozbu ďalšej plynovej krízy

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovensko sa pripravuje dlhodobo a zodpovedne na možné problémy s dodávkami plynu najmä počas zimnej sezóny.

Bratislava 1. mája (TASR) - Slovensko a jeho južný sused Maďarsko sa chcú spoločne pripraviť na hrozbu, že od januára 2020 prestane cez Ukrajinu prúdiť plyn z Ruska. Zhodli sa na tom minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) a jeho maďarsky kolega - minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó na rokovaní v čínskom Pekingu. TASR o tom informoval Maroš Stano, hovorca MH SR.

Obaja ministri podľa neho konštatovali, že stále neexistuje nová dohoda o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu a súčasná zanikne ku koncu roka. "Táto situácia sa ľahko môže vyvinúť do scenára, že dodávky plynu do Maďarska a Slovenska cez Ukrajinu sa zastavia. To je niečo, na čo sa musíme zodpovedne pripraviť," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie.

"Pre nás je energetická bezpečnosť zásadná, berieme ju vážne a dlhodobo ju budujeme. Krízovú situáciu sme tu už zažili, a preto oceňujem spoluprácu a ústretovosť maďarského kolegu. Veríme, že ďalšia plynová kríza nenastane a Rusko sa s Ukrajinou dohodne, ale tomuto riziku je lepšie čeliť spoločnými silami," zdôraznil Žiga.

Jeden z možných scenárov podľa maďarského ministra napríklad počíta s možnosťou vybudovania plynovodu z juhu, ako rozšírenie projektu Turkish Stream cez Srbsko a Bulharsko. Táto trasa by zásobovala aj Maďarsko a následne cez plynové prepojenie aj Slovensko. "Preukazuje sa, že vybudovanie prepojenia medzi našimi krajinami bolo veľmi správne rozhodnutie," povedal Szijjártó.

Slovensko sa pripravuje dlhodobo a zodpovedne na možné problémy s dodávkami plynu najmä počas zimnej sezóny. "Priebežne komunikujeme s distribútormi a dodávateľmi a napríklad SPP investuje každoročne nemálo prostriedkov, aby sme mali dostatok plynu v prípade krízy. Komunikácia bude teraz postupom času oveľa intenzívnejšia," dodal Žiga.

Obaja ministri sa zhodli na tom, že na jeseň vznikne spoločná pracovná skupina, kde budú zastúpení významní hráči z oblastí distribúcie, dodávateľskej siete a obchodníkov, z oboch krajín. Cieľom sú dohody na plynulom zásobovaní plynom aj v krízovej situácii.